Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El missatge global sobre la importància de les vacunes

La Setmana Mundial de la Immunització se centra en l’efectivitat i la necessitat de l’administració de vacunes al llarg de la vida 

La setmana mundial de la immunització de l’ Organització Mundial de la Salut se celebra aquest any del 24-30 d’abril, amb el lema  “Protegits junts: les vacunes funcionen” (#VaccinesWork). Aquest any la Setmana se centra en la importància d’estar ben vacunat al llarg de la vida, les vacunes no són exclusives de la infància, sinó que juguen un paper important per protegir a les persones contra certes malalties al llarg de les seves vides. I per aquest motiu, aquesta campanya donarà importància als Herois de la vacunació, des dels pares i mares  als professionals sanitaris i fins i tots als investigadors en vacunes ja que són els protagonistes de garantir la protecció mitjançant la vacunació de tots nosaltres.

En la campanya de l’OMS fa èmfasis a la millora del progrés mundial de la vacunació, però encara de forma fràgil, ja que l’any 2017 tot i observar-se el major nombre de infants vacunats i un increment de països que han introduït noves vacunes, s’ha observat un endarreriment en els plans d’eliminació de certes malalties, com per exemple el xarampió, la rubèola o el tètanus matern. Per aquest motiu l’OMS fa una crida a realitzar esforços per que les vacunes arribin a tothom.

Aquesta campanya vol:

 • Demostrar el valor en salut de les vacunes als infants, a la comunitat i al món.
 • Marcar/subratllar la necessitat d’aprofitar el progrés en la immunització per tal de reduir/eliminar les deficiències, entre d’altres amb un increment d’inversió.
 • Ensenyar/mostrar que la vacunació sistemàtica és una eina bàsica per aconseguir un sistema de salut fort/robust i resilient, així com universal. La vacunació sistemàtica és una oportunitat d’atenció a la salut ja que ofereix un punt de contacte de la persona al llarg de la seva vida, des de la infància fina a la vellesa.

Les vacunes també són fonamentals en:

 • El control de les hepatitis virals
 • La reducció de la resistència a antibiòtics
 • La creació de sistemes per a la salut en els adolescents
 • La millora de l’atenció prenatal i neonatal

La vacunació a Catalunya

A Catalunya cada any es posen més de 3 milions de vacunes en aproximadament 1.500.000 persones en quasi 1.300 centres vacunals públics i privats

Des de l’any 1980 es disposa de calendari de  vacunació sistemàtica, fet que ha facilitat  que la població sigui conscient de la importància de vacunar. Des de 2008 aquest calendari engloba tota la vida de la persona, i no es limita  a l’etapa infantil.

Així mateix els més de 1200 centres vacunals estan distribuïts a tot el territori amb professionals sanitaris, això ha facilitat l’adhesió de la població: el 2017 el 95% dels nadons estaven vacunats seguint el calendari de vacunacions sistemàtiques.

A Catalunya s’han evitat cada any més de 33.000 casos de malalties d’entre les incloses en el calendari des del començament de l’extensió dels programes de vacunació  (anàlisi comparativa 1984-2016).

El calendari vacunal  

 • El calendari de vacunacions actual , que es va implantar el juliol de 2016, inclou les vacunacions més adients per a la població de Catalunya durant tota la vida: des de la infància a l’edat adulta.
 • L’efectivitat de la majoria de les vacunes incloses en el calendari és molt alta, superior al 90%. Totes han de passar per estudis clínics molt rigorosos abans de ser aprovades per les agències del medicament internacionals i/o estatals.
 • Des del 2015 la Central de Resultats de salut pública, inclou  les dades de les vacunes. A la web de l’AQuAS estan disponibles les dades per centre d’atenció primària, de vacunes lliurades i administrades, de cobertura de vacunació infantil i antigripal, de la incidència de malalties vacunables i sospites de reaccions adverses. Catalunya és la primera comunitat autònoma que publica aquestes dades a la web.

Els beneficis de les vacunes

Les vacunes han fet possible plantejar-se reptes com l’eliminació de la poliomielitis i del xarampió, malalties que abans de la vacunació eren pràcticament universals. . A Europa tenim eliminats la pòlio i el xarampió. Però amb l’objectiu d’avançar en l’eliminació cal seguir vacunant i augmentar la cobertura de població immune (vacunada). Per aquest motiu tots ens hem de comprometre i protegir-nos junts!La vacunació és universal

 • Les vacunes són efectives i segures.
 • Les vacunes són la intervenció preventiva amb una relació de cost-efectivitat millor.
 • Prevenint les malalties també s’eviten el patiment associat amb aquestes malalties, i també els costos sanitaris i socials associats. (pèrdues de dies d’escola i de feina) entre altres coses i, per tant, es contribueix a la sostenibilitat i a la lluita contra la pobresa
 • Les vacunes també eviten càncers com els produïts per el virus de l’hepatitis B i el Virus papil·loma humà
 • Per contrarestar la informació incorrecta que hi ha en moltes webs sobre la seguretat de les vacunes, s’ha creat una xarxa de webs amb informació validada: Vaccine safety.net.
 • S’han fet nous materials i diverses sobre aquests i altres conceptes clau.

Enllaços d’interés

“V”de vacuna “V”de vida. Las vacunas salvan vidas

Semana Mundial de la Inmunización de 2019. OMS

Vaccine heroes. OMS Europa.

Accions del document