L’Ajuntament convoca la Taula Intersectorial d’estils de vida saludable en població infantojuvenil de Lleida
Dins l’Estratègia de promoció de la salut, aprovada el 2017, s’estan treballant les dades de l’Observatori Joves Salut i Benestar que definiran necessitats i actuacions per prevenir conductes de risc i afavorir entorns saludables
La Paeria, a través de la Regidoria de Salut Pública, ha convocat un any més la Taula intersectorial d’estils de vida saludable en població infantojuvenil de Lleida amb la participació dels i les agents comunitàries de la ciutat. La reunió, que s’ha fet a la sala Paulo Freire i que ha comptat amb la participació de la tinent d’alcalde Montse Pifarré, ha servit per donar a conèixer els resultats de l’Observatori Joves Salut i Benestar i avançar en la implementació de l’Estratègia de promoció de la salut aprovada l’any 2017 per l’Ajuntament i adherida a l’Estratègia de promoció de la salut estatal, que impulsa el Ministeri de Sanitat, amb el suport i col·laboració de la Federació Espanyola de Municipis i la Xarxa Espanyola de Ciutats Saludable, amb representació de la Paeria des del 1995.
Les dades presentades avui a la Taula Intersectorial provenen d’un qüestionari que es va passar a la primavera a joves de 15-16 anys de la ciutat a través dels centres educatius i que ha generat una mostra de 1.769 joves. En aquest qüestionari es preguntava sobre el seu estat de salut i la relació amb el seu entorn.
Els indicadors que s’han obtingut posen de relleu les necessitats que té el jovent de Lleida i en les quals s’ha de d’actuar fer una intervenció preventiva. Alguns dels punts que s’hauran de treballar, un cop processades les dades, seran el malestar emocional i el consum de begudes alcohòliques, així com factors de protecció per prevenir conductes de risc. Això requereix implicar encara més les famílies i la comunitat, i potenciar espais i entorn més saludables.
La Taula intersectorial ha acordat que trametrà els resultats de l’Observatori en diferents entorns, polítics, professionals i tècnics, famílies i ciutadania en general, per conscienciar sobre la necessitat d’establir estratègies preventives i aconseguir canvis positius.
L’objectiu de l’Estratègia és fomentar, integrar i coordinar els esforços en la promoció de la salut i la prevenció dels sectors i agents implicats amb la difusió també d’entorns i estils de vida saludables. En aquest marc, s’impulsarà el treball comunitari a través d’espais participatius i en els diferents barris de la ciutat i es treballarà per al foment de polítiques públiques que ajudin a potenciar els factors de protecció i facilitin l’accés a la informació dels recursos comunitaris disponibles a la ciutat