Des de la Regidoria de Salut Pública s’ha impulsat un projecte per a promocionar i defensar els Drets Sexuals i Reproductius de les persones amb diversitat funcional
En el context de la propera obertura del Centre d’Atenció a les Sexualitats a la ciutat de Lleida, s’ha iniciat aquesta campanya per visibilitzar la sexualitat d’aquest col·lectiu en el que, al llarg del temps, se’ls ha negat la seva sexualitat: se’ls ha infantilitzat, victimitzat i discriminat a través de la construcció de mites i creences errònies i se’ls ha impedit el dret a viure una sexualitat plena
La realitat és que hi ha una manca d’estudis, estratègies, programes i recursos d’educació afectiva i sexual dirigits a les persones amb diversitat funcional, els quals son essencials per promoure la seva salut sexual. En aquest sentit, els professionals, cuidadors i familiars, a més de les mateixes persones amb diversitat funcional, són els que els demanen i expressen dubtes freqüents i manca d’informació i formació per abordar els casos.
En aquesta línia, s’han organitzat un total de 5 tallers online i gratuïts dirigits a l’entorn d’aquestes persones, 3 per a professionals i 2 per a famílies, tutors/es i/o cuidadors/es. Aquests han estat impartits per una sexòloga i psicopedagoga especialitzada en diversitat funcional i ha suposat per aquest entorn, ser un espai de coneixement i debat que els ha permès identificar i manifestar necessitats i limitacions i adquirir eines per abordar els casos del dia a dia. S’han tractat conceptes bàsics de sexologia, peculiaritats de la sexualitat de persones amb diversitat funcional, la importància de l’educació sexual i bones pràctiques. Amb aquesta intervenció es pretén promocionar la salut sexual de les persones amb diversitat funcional per mitjà de la formació i escolta del seu entorn, per a què puguin gestionar les seves emocions i establir relacions afectives i sexuals igualitàries i basades amb el respecte, la negociació, el consens i a la vegada segures per a la salut.
Per altra banda, s’han creat un vídeo i un cartell associat a aquest per a conscienciar a la població en general de la importància de considerar a les persones amb diversitat funcional com a persones sexuals, amb necessitats, desitjos, esperances i oportunitats. Aquests es faran difusió a través de les xarxes socials de l’Ajuntament i els cartells es podran trobar punts estratègics de la ciutat com a entitats, centres de salut i centres cívics.
Gràcies a una educació sexual de qualitat es poden aconseguir espais, llocs i coneixements per fomentar i facilitar l’apoderament i el gaudiment d’una sexualitat positiva i gratificant i, en definitiva, garantir els drets de les persones amb diversitat funcional.
El projecte ha estat subvencionat en un 60% per la convocatòria anual de la Xarxa Espanyola de Ciutats Saludables (RECS) d’Ajudes a les Entitats Locals per al desenvolupament d’actuacions en matèria de salut al 2022, en el marc del conveni entre el Ministeri de Sanitat i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per al desenvolupament d’actuacions en matèria de salut i per a la implementació local de l’Estratègia de Promoció de la Salut i Prevenció al Sistema Nacional de Salut (EPSP) del qual l’Ajuntament hi està adherit des del 2017.