Published On: febrer 17, 2022

L’espai serà un recurs comunitari gratuït format per un equip de professionals multidisciplinari de l’àmbit sanitari i social

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha signat aquest matí l’escriptura de compra- venda d’un local situat al número 14 del carrer Nou de Lleida que es destinarà al futur Centre d’Atenció a les Sexualitats. A l’acte hi ha assistit també la tinent d’alcalde i regidora de Salut Pública, Montse Pifarré.

Aquest nou servei municipal es planteja com un espai amigable que oferirà una cobertura global i integral i atendrà les necessitats afectivo – sexuals del jovent, acompanyant-los i orientant-los en els neguits i necessitats presents en diferents etapes vitals.

El Paer en Cap ha explicat que el centre serà un espai d’atenció a les sexualitats “obert, públic i gratuït, adreçat molt específicament a la població jove i el seu entorn i, també, a la població més vulnerable i que té alta incidència d’Infeccions de Transmissió Sexual (ITS)”. Pueyo ha remarcat que el servei es planteja com un “recurs comunitari de promoció de la sexualitat positiva i responsable i de prevenció d’ITS, i també d’acompanyament emocional”.

Entre els objectius principals del Centre de d’Atenció a les Sexualitats destaquen: fer prevenció i sensibilització per reduir la taxa de noves infeccions transmissibles sexualment i garantir l’accés universal als serveis de salut sexual i reproductiu. De fet, es pretén ser un servei complementari i integrat amb els diferents recursos de salut sexual ja existents a la província. L’equip de professionals provindrà de diferents àmbits i format específicament en sexualitats.El model de centre és de tipus portes obertes, confidencial i amb atenció presencial i telemàtica i en horaris adaptats al col·lectiu al què s’adreça.

La tinent d’alcalde Montse Pifarré ha explicat que “el plantejament d’aquest nou servei és que sigui un recurs de porta d’entrada al Sistema Sanitari. A través d’ell es derivaran els casos als serveis especialitzats. Volem que sigui un servei primordial d’acompanyament en la salut mental de la població jove i resolutiu per als que comptin amb baixa complexitat tècnica”.

Un cop adquirit el local, s’enceta el procés per licitar les obres d’adequació i, en paral·lel, el projecte d’atenció. Entre els serveis que s’hi planificaran hi ha informació sobre ITS; proves de detecció de VIH, sífilis, clamídia, gonorrea, hepatitis C; servei específic en LGTBI / HSH, tallers sobre sexualitat, etc.

El projecte compta amb una subvenció de la Diputació de Lleida per un import de 180.000 euros, destinats a la compra i condicionament del local. Aquest s’ha adquirit per un import de 48.000 euros. Ara es licitarà l’adequació de l’espai i el projecte assistencial. També es treballarà per tal de fer xarxa en l’àmbit institucional i associatiu.