Published On: abril 19, 2022

La iniciativa s’ha treballat amb diverses entitats de la ciutat per promoure la salut en diferents vessants

La propera és el dia 22 d’abril des dels Camps Elisis fins a La Mitjana

L’Ajuntament de Lleida té en marxa un programa de caminades en el marc de projecte “Caminar és fer salut” que pretén millorar el benestar i la relació social de les persones participants. El projecte compta amb la col·laboració de diverses entitats de la ciutat, que s’hi han implicat des de diferents vessants per fomentar hàbits saludables. Així, en aquest projecte transversal en què treballen les àrees social, d’esports i de salut de la Paeria, hi participa l’INEFC Lleida, mitjançant el projecte EUAPAP, amb l’objectiu d’oferir a la ciutadania recursos per gestionar salut mitjançant l’exercici físic. S’adreça principalment a persones amb patologies cròniques susceptibles de millora mitjançant l’exercici físic. També hi col·laboren el Pla Educatiu d’Entorn de la Bordeta, els Centres d’Atenció Primària de Lleida i altres entitats.

Aquest mes d’abril hi ha programades tres sortides per entorns naturals. Ja s’han fet la caminada als Aiguamolls de Rufea i una altra a la partida de Marimunt. Queda una tercera des dels Camps Elisis fins a La Mitjana. En aquest primer trimestre del 2022 s’han impulsat deu sortides, per espais diferents a l’entorn de la ciutat i de recorreguts que oscil·len entres els cinc i els deu quilòmetres, aproximadament, i aptes per a tothom. Entre altres, s’han fet rutes per les partides de l’Horta de Lleida, pel camí nord del riu Segre o per veure la floració a Copa d’Or. La mitjana d’assistència a les sortides és d’unes 70 persones.

La iniciativa va iniciar-se el 2019 al barri de La Mariola i Centre Històric, de forma conjunta, amb els Centres de Salut de referència en aquestes zones i els Plans de desenvolupament comunitari. Amb la irrupció de la pandèmia, es va percebre encara més el sedentarisme i solitud, pel que es feia necessari reprendre la iniciativa per promoure l’activitat física i els espais de trobada i relació.

L’objectiu principal de les sortides del programa “Caminar és fer salut” és contribuir a la millora de la qualitat de vida del veïnat, a través de tres activitats: caminar i relacionar-se, com a activitat física esportiva amb els beneficis per a la salut que comporta; civisme, respectar i compartir l’àmbit urbà (parcs, places, carrers i camins) de la ciutat i cultura, ja que permet conèixer l’entorn, zones verdes i horta de Lleida.

Periòdicament s’informa de les caminades i els recorreguts, que acostumen a ser quinzenals, perquè les persones interessades s’hi puguin inscriure de manera gratuïta.