LA REGIDORIA DE SALUT PÚBLICA HA PRESENTAT EL NOU CENTRE DE SEXUALITATS
La jornada ha estat organitzada per Salut, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i l’IRB Lleida
La tinent d’alcalde i regidora de Salut, Montse Pifarré, ha participat en la jornada de presentació de programes de cribratge d’Infeccions de Transmissió Sexual (ITS), que s’ha fet aquest matí a la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida, amb l’organització per part de l’Institut Català de la Salut, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i l’IRBLleida. Pifarré ha remarcat la importància de celebrar jornades com aquesta per compartir coneixements i perquè els organismes que treballen l’àmbit de la sexualitat puguin unir esforços amb intervencions efectives que impactin en la societat.
Pifarré ha destacat l’estudi de la clamídia que ha fet l’equip de l’IRB Lleida per avançar en aquest àmbit i poder-hi posar recursos en la detecció i el cribratge precoç. En aquest sentit, ha assegurat que calen iniciatives com aquesta i com les exposades en la jornada per determinar els principals factors condicionants i focalitzar els esforços en la prevenció i la promoció d’una educació sexual saludable. “La població jove i adolescent són dels col·lectius que més han patit els efectes de la pandèmia i hem d’acompanyar-los en tots els àmbits per conèixer quines són les seves necessitats reals i actuals en aquest procés de vida tan canviant”, ha afegit.
Durant la jornada s’han exposat les experiències de diversos programes a través dels professionals que estan al capdavant, a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, l’Hospital Universitari de Sant Maria i a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona; així com professionals dels Centres d’Atenció Primària o Àrees Bàsiques de salut. També hi han pres part representants de la Fundació Antisida.
El director del programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, les ITS i les Hepatitis Víriques (PCAVIHV) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, el Dr. Joan Colom, ha obert la jornada amb el Pla d’Acció de la Generalitat per al període 2021-2030. La Paeria col·labora en les accions que es fan per a la prevenció de la clamídia i altres malalties de transmissió sexual.
Presentació del nou centre de sexualitats de Lleida
En el marc d’aquesta iniciativa, l’Ajuntament de Lleida ha presentat el nou centre de sexualitats de la ciutat de Lleida. La tècnica en Salut Pública, Anabel Altisent, ha explicat la funcionalitat d’aquest servei, que s’ubica al c/ Nou, 14, i que es posarà en marxa gràcies a una subvenció de la Diputació de Lleida dins el pla d’inversions en salut. El centre pretén ser un espai assistencial per atendre les inquietuds del jovent i per promoure educació i informació pel que fa a l’àmbit de les sexualitats. L’objectiu és oferir una cobertura global i integral de les necessitats afectives i sexuals del jovent, en un entorn amigable, acollidor i que faciliti el diàleg i la confiança.
A les seves prioritats, hi ha fomentar l’educació afectiva sexual, fer prevenció i sensibilització per reduir la taxa de noves infeccions transmissibles sexualment i garantir l’accés universal als serveis de salut sexual i reproductiu, incloent-hi la planificació familiar. També ha de treballar per a la integració de la salut reproductiva en les estratègies i els programes nacionals i facilitar informació i educació en la matèria